Hendrik ten Kate

< — Terug

henk_2Handelingen 1:8 en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel
Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde.

Hallo mijn naam is Hendrik ten Kate.
Ik ben in 1958 geboren op het Woonwagenkamp in Noordscheschut. Van mijn moeder en pater van de Ark hebben wij het Onze Vader en wees gegroet geleerd. Wat ik nu wel heel belangrijk vind is, wat hij zei over de drie-eenheid: God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest en die drie zijn één.

Dat er een God bestond “geloofde” ik wel, want als ik in benauwdheid kwam dan was het: “oh God help mij”, en daarna had ik Hem niet meer nodig. Maar Jezus en de Bijbel, nee dat kwam mij toch niet zo goed uit. Pater van de Ark kwam vroeger ook wel bij ons en vertelde dan een Bijbelverhaal over Jozef in de put enzo, dat was wel leuk maar niet confronterend zoals dat later meerdere malen gebeurde. Ik herinner mij, dat er een film werd gedraaid in de club op het kamp.
In die film maakten mensen een keuze voor Jezus, daar werd ik toch wel onrustig van maar na een paar dagen zakte dat wel weer af. Ook ben eens met een tante naar een bijeenkomst geweest. Daar noemden ze elkaar broeder en zuster, ja mij ook, dat vond ik toch maar niks.
Van kinds af had ik geleerd om voor het slapen gaan te bidden. Dat werd met de jaren minder en toen ik een tijdje met Hettie getrouwd was bad ik helemaal niet meer. Tot op een keer, we hadden inmiddels 2 kinderen Dorien en Dennie, wilde ik ‘s avonds voor het slapen gaan weer bidden. Het Onze Vader lukte niet meer, maar ik vroeg aan “God” of hij op ons en onze kinderen wilde passen. Toen dacht ik opeens “God”? Welke “God”? Hoe weet ik of ik wel tot de goede “God” spreek?!! Dat was toch wel beangstigend. Dan maar niet meer bidden! De confrontaties werden nog wat heviger.
Zo’n 16 jaar geleden, gebeurden bij mijn familie in Zwolle, toch wel hele bijzondere dingen. Bijna de hele familie was verslaafd aan alcohol en valium (ook wel de Wolters pil genoemd) vanwege allerlei angsten en fobieën. Ruzie, schelden en vloeken was aan de orde van de dag. Allerlei “doktoren” werden bezocht en niets hielp. Tot dat ze met het Evangelie in aanraking kwamen en de één na de ander zich bekeerde. Dat was een wereld van verschil! In plaats van vloeken en schelden hoorde je ze nu zingen over en voor God… Één van hen durfde je eerder bij het praten bijna niet aan te kijken, nu is hij voorganger in Zwolle.
Zwolle was voor mij nog wel op veilige afstand. Maar ‘s zomers kwam de familie met caravans en de evangelisatie tent, van de Woonwagenzending, ook naar Hoogeveen en zo kwam ik dan toch met hen aan de praat en was ik weer tot dagen daarna nog heel onrustig. Wat later kwam mijn schoonzuster Roelie (ook verslaafd aan alcohol en valium) tot bekering en werd bevrijd van die verslavingen. Dat vond ik nog niet zo gek, maar toen een poosje daarna mijn broer Sjoerd ook al zo raar begon te praten, ging het mij een beetje te ver en ik kwam met allerlei tegenwerpingen. Wat ik nu nog het ergst vind is dat ik gezegd heb: “wat jullie doen is witte magie”, omdat ik niet kon verklaren wat er allemaal gebeurde. Ik had namelijk eens iets gehoord over witte magie en zwarte magie. Ik heb later de Heer hier ook vergeving voor gevraagd en ik weet dat Hij mij ook dat heeft vergeven, omdat ik het in mijn dwaasheid heb gezegd.
Handelingen 1:8 “en gij zult mijn getuigen zijn te Jeruzalem en in geheel Judea en Samaria en tot het uiterste der aarde.”
Oké verder; dat er een ‘God’ was wist ik wel. Hij had mij zelfs wel eens geholpen en daarna had ik Hem niet meer nodig. Zoals gezegd, de Bijbel daar moest ik niets van hebben. Ik maakte mijn eigen God. Tot op een avond in mei, nu zo’n 12 jaar geleden, ik de hond uit liet en vroeg aan God: “als het dan wel zo is, van Jezus en de Bijbel, laat mij het dan ook weten”.
Wat er toen gebeurde is niet goed uit te leggen. Ik vergelijk het wel eens met de harde schijf van een computer. Je haalt de oude eruit en je doet er een nieuwe in. Het is waar wat in de Bijbel staat! Alles over Jezus is waar. Ik wist maar heel weinig van de Bijbel, maar dat het de Waarheid is, staat zo vast als een huis, ook al snap ik lang alles niet.
DE BIJBEL HET WOORD VAN GOD IS DE WAARHEID
Johannes 14:6 “Jezus zeide tot hem: Ik ben de weg en de waarheid en het leven; niemand komt tot de Vader dan door Mij.”
Jezus Christus van Nazareth de Zoon van de levende God is DE WAARHEID.
Nu weet ik, dat je alleen door Jezus tot die éne ware God kan spreken en bidden
. Wauw…. Wordt vervolgd.